Cursurile de baschet va ajuta sa practicati un sport care  de la o varsta frageda, ii va oferi copilului sansa de a dobandi si de a-si consolida abilitati ce-i vor fi utile nu numai in copilarie si adolescenta, ci toata viata.

Cursuri de baschet SuperFly

Cursuri de baschet SuperFly

1. Copilul isi dezvolta motricitatea

Incepand primele antrenamente in jurul varstei de 6 ani (considerata de specialisti ca fiind varsta optima de incepere a practicarii baschetului), copilul va avea posibilitatea sa-si imbunatateasca motricitatea, folosindu-si principalele grupe de muschi. Practic, in timpul jocului, prin executarea unor miscari variate de tipul dribling-ului, aruncarilor sau prinderilor, copilul va dobandi flexibilitate si rezistenta, marindu-si tonusul muscular. In acelasi timp, antrenamentele si meciurile propriu-zise il vor face mai agil, il vor deprinde sa-si controleze si sa-si coordoneze mai bine miscarile.
Nu in ultimul rand, baschetul inceput la o varsta frageda va stimula inclusiv motricitatea fina a copilului, mai exact acele miscari ce tin de coordonarea mana-ochi. Acestea ii vor fi deosebit de utile si in activitatile desfasurate in viata de zi cu zi.

2. Copilul va deveni mai rezistent

Atunci cand copilul realizeaza o multitudine de miscari (cum ar fi cele din timpul alergarii, sariturilor etc.), isi va antrena intregul corp. Acest lucru va conduce, in timp, la cresterea nivelului de energie, la intensificarea metabolismului si la realizarea unei respiratii corecte, ce duce inclusiv la oxigenarea mai buna a creierului.
Datorita acestor procese, copilul isi va putea imbunatati inclusiv performantele scolare, nu va mai obosi repede, se va concentra mai bine si va putea duce la capat variate activitati ce pot aparea pe parcursul unei zile.

3. Se va obisnui sa adopte o dieta corecta si un stil de viata sanatos

Ca si alte sporturi complexe, si baschetul impune adoptarea unei diete corespunzatoare, ce va fi responsabila de performanta jucatorului. Daca un copil va incepe sa joace baschet de la o varsta frageda, se va familiariza treptat cu calitatea si cantitatea de hrana ce ii va hrani nu numai trupul, ci si mintea.
Mai mult, copilul va invata sa duca o viata activa, in care miscarea este nelipsita, obicei care se va perpetua si atunci cand va creste.

4. Va invata ce presupune sa faci parte dintr-o echipa

Participarea copilului la antrenamente si meciuri il va invata ca numai cooperand cu echipa iti poti atinge obiectivul.
Un copil trebuie sa invete de mic sa comunice cu ceilalti, sa imparta, sa fie amabil, sa-i incurajeze pe ceilalti, sa-i asculte, sa aiba incredere in ei, pentru ca in final sa-si poata face prieteni cu care va putea sa interactioneze si in afara salii de antrenamente.
Cu timpul, va ajunge sa inteleaga ca, atunci cand esti parte dintr-o echipa, ai responsabilitati care trebuie sa le indeplinesti, chiar daca acest lucru presupune ca, in anumite situatii, sa renunti la dorintele si preferintele tale in favoarea celor ale coechipierilor.
De asemenea, munca in echipa il va invata ce inseamna colegialitate, sa stii sa-ti respecti colegii si adversarii deopotriva, sa stii sa te bucuri de succesul obtinut de echipa, dar si sa imparti cu aceasta momentele mai dificile (ca de exemplu infrangerile).

5. Copilul va descoperi ce reprezinta empatia

Datorita numeroaselor interactiuni sociale, copilul ce pratica baschet va avea posibilitatea sa invete sa-i asculte si sa-i inteleaga pe ceilalti, in ciuda multitudinii diferentelor existente intre membrii echipei. De aceea, va deveni mai tolerant si mai dornic sa-i ajute pe ceilalti, inclusiv in afara salii de sport.
Dobandirea unor asemenea abilitati ii vor fi utile in viata de zi cu zi, determinandu-l, spre exemplu, sa se implice in tot felul de activitati ce au drept scop sprijinirea celor aflati in dificultate.

6. Va intelege ce inseamna respectul

Invatand sa fie respectuosi inca de la o varsta frageda, copiii vor avea numai de castigat atunci cand vor fi mari, respectul fiind o componenta esentiala a educatiei.
Baschetul ii va arata copilului ce inseamna sa-i respecti pe ceilalti, dar si sa te respecti pe tine insuti. De altfel, ca si in cazul altor sporturi, respectul ii implica pe antrenori, pe colegi, pe adversari, intrucat toti merita sa fie tratati la fel, indiferent de personalitatile si abilitatile individuale.
In concluzie, copilul va deveni capabil sa-si respecte atat propria munca, cat si pe cea a celorlalti, ceea ce il va ajuta pe parcursul intregii vieti.

7. Copilul va ajunge sa inteleaga ce inseamna disciplina

Asa cum sunt de parere si specialistii, disciplina trebuie deprinsa de la o varsta frageda. Copilul trebuie “sa invete valoarea disciplinei” inca de cand este mic si baschetul este “una dintre metodele efective” de realizare cu succes a acestui demers.
Copilul va trebui sa invete ca nu poate juca baschet fara sa asculte ceea ce i se spune, fara sa respecte un set de reguli . Practic, se va familiariza sa asculte si sa urmeze instructiunile oferite de antrenor, fapt care ii va fi deosebit de folositor si in viata de zi cu zi.

8. Copilul va fi stimulat sa-si dezvolte increderea in sine

Jucand baschet , copilul isi va imbunatati stima de sine si increderea in fortele proprii. Va invata sa creada in fortele sale, in capacitatea de a se descurca in situatii variate si de a-si duce la capat misiunile pe care le are in echipa. In plus, va avea de multe ori ocazia sa dovedeasca faptul ca si el este un membru important al echipei, ce o va putea conduce, bineinteles, alaturi de ceilalti, spre victorie.
Dobandirea increderii in sine este o componenta importanta a obtinerii independentei, a capacitatii de a lua decizii, de a rezolva probleme si de a-ti planifica activitatile, astfel incat sa-ti atingi scopul.
Nu in ultimul rand, un copil ce crede in sine va sti mai bine sa-si gestioneze victoriile si esecurile, sa treaca peste emotiile negative generate de acestea din urma, sa invete din propriile greseli si sa-si canalizeze eforturile spre a obtine ceea ce isi doreste. Toate acestea sunt abilitati ce ii vor fi benefice in orice situatii, la orice varsta.

9. Se va obisnui sa fie perseverent

Perseverenta se leaga si ea de increderea in sine. Astfel, un copil ce se simte capabil sa faca fata diferitelor provocari, va fi dornic si sa persevereze in a invinge.
Baschetul este un sport ce ii invata pe copii sa-si concentreze energia intr-un singur sens, atingandu-si in final obiectivele propuse. Acest lucru le va fi cu atat mai util cu cat este deprins de la o varsta frageda, pregatindu-i nu numai pentru viata de scolar, cat si pentru cea de adult.